Liceo Scientifico Ulisse Dini

Erasmus Plus

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Liceo Scientifico Ulisse Dini  

A.S. 2019/2020

 Erasmus+ – Azione KA229 Partenariati Strategici fra Scuole Europee

 Progetto n. 2019-1-HU01-KA229-060984 “Culture and History of Cacao”

Project start date:01-09-2019

Project end date: 31-08-2021

Language used: English

Main objective of the project: Exchange of good practices among European schools.

 

RESOCONTO DELLA PRIMA MOBILITÀ

 Si è conclusa positivamente la prima mobilità del progetto Erasmus plus KA229 “History and Culture of Cacao”, svoltasi dal’11 al 18 gennaio di quest’anno, che ha portato 7 studenti e 2 docenti del liceo Dini nelle terre della Catalogna, ospiti della scuola Fundació Escolas Garbí di Esplugues, uno dei cinque paesi del progetto.

Qui il gruppo italiano, formato dagli studenti Gregorio Bacciardi, Elia Degl’Innocenti, Sara Fattorini, Ginevra Fenech, Klea Kamami, Tommaso Pucci e Anna Vallini della classe 3B e dalle docenti d’inglese Margherita Santonocito, coordinatrice del progetto e Anna Trombetta, ha incontrato gli altri gruppi delle scuole partner provenienti da Belgio, Portogallo e Ungheria, oltre ai corrispondenti catalani. Si tratta della prima esperienza di questo tipo nel nostro Liceo che, a ottobre 2020, ospiterà gli studenti delle scuole partner.

Il progetto prevede la condivisione di buone pratiche su un tema comune, che in questa mobilità è stato incentrato sul ruolo storico della civiltà spagnola nella scoperta del cacao, sulla sua diffusione in Europa e sul processo di trasformazione: sono stati presentati diversi video sulle culture pre-colombiane (Aztechi, Maya e Incas) a cui hanno fatto seguito ricerche storiche, artistiche e letterarie, laboratori sensoriali, interviste sul campo  e workshop in cui gli studenti hanno prodotto materiali diversi.

 I documenti presentati in Power Point, attraverso attività transnazionali motivanti e pratiche, hanno implementato competenze cognitive, artistiche e attitudinali in tutti i presenti. Gli studenti hanno avuto modo di conoscere l’intero percorso marittimo dei semi di cacao, provenienti dal Sud America e dal continente africano, fino al loro arrivo in Europa, dove sono stati trasformati in tavolette di cioccolato, all’epoca presenti soltanto sulle tavole di famiglie appartenenti all’aristocrazia.

Le attività sono state svolte in uno spazio ampio della scuola, l’Agorà, ma anche fuori sede, in diversi luoghi e musei storici di Barcellona e del territorio circostante, sempre attinenti al tema e alle attività del giorno ( Museo delle Culture del Mondo, la Casa del Museo Amantller accanto a Casa Batlló di Gaudí, in stile modernista, il Museo del cioccolato di Agramunt con la fabbrica artigianale del  XVI secolo, il monastero di Vallbona dove il cioccolato è stato prodotto per la prima volta in Spagna.).

Tutte le attività sono state documentate con fotografie e video, rielaborate in gruppi transnazionali in maniera collaborativa, usando diverse applicazioni (PADLET; SEPPO), con produzione  di  materiali rilevanti, creativi e dinamici condivisi sui siti digitali delle diverse scuole partner e del progetto (TwinSpace, pagina Facebook) ai fini della disseminazione.

Dopo le attività, ci sono state occasioni per scoprire l’enorme valore artistico di questa parte della Spagna, molto rappresentativa dello stile modernista  e delle opere di artisti come  Gaudì.

La settimana si è conclusa con il completamento dei lavori e la presentazione dei prodotti finali, con la valutazione del progetto in Google e la consegna di certificati di partecipazione a docenti e studenti con successiva certificazione Europass.

Per gli studenti coinvolti si è trattato di una tappa importante e fruttuosa sotto diversi aspetti: essi hanno potuto vivere l’esperienza di uno scambio all’estero, ospiti dei loro corrispondenti,  con i quali hanno condiviso la vita quotidiana e scolastica, usando l’inglese come lingua di comunicazione in una varietà di situazioni.

Inoltre si sono create amicizie che probabilmente dureranno nel tempo. Gli studenti hanno avuto modo di vivere una realtà scolastica diversa dalla nostra, sia per le strutture che per l’organizzazione del percorso scolastico: questo ha permesso loro di confrontare e vedere punti di forza e punti di debolezza,  con una mente aperta al dialogo, per imparare dalla diversità e non per giudicare: un piccolo passo per diventare cittadini europei critici e  senza pregiudizi.

Da ultimo, ma non meno importante, si è creato fra i docenti delle scuole partner un clima di affiatamento e di condivisione che ha gettato le basi per una proficua collaborazione.

 Questo progetto è quindi un’ottima occasione di aggiornamento professionale ma anche un’esperienza  coinvolgente dal punto di vista umano, da condividere il più possibile.

 

CONTEXT/BACKGROUND

Secondary school students still learn separate school subjects at lessons and lack the interdisciplinary, global understanding and competences needed in the 21st century.

Project weeks, built around a certain topic with an inquiry and competence based aspect, help to gain such skills through various collaborative and reflective activities, encouraging creativity“learning by doing”.

Our project follows the history of a simple product, chocolate, from

– the discovery of cocoa beans by Spanish conquistadors in the Americas,

– adding sugar to them in the Azores,

-chocolate making and flavouring traditions in the ’Chocolate Valley’ of Italy,

-producing the famous Belgian chocolate to introducing Fair Trade for our sustainable future.

 It finishes with  the Hungarian Chocolate Project Week as a good practice.

The entire project may be taylored to the needs and educational program of partner schools.

OBJECTIVES

  • to support students in acquiring both global & key competences, understanding our common history and contributing to our sustainable future;
  • to encourage social inclusion and help to prevent early school leaving at each partner by implementing an interdisciplinary project week;
  • to build a European network of schools and teachers, to give them tools to help lifelong learning of their students, thus to contribute to the development of the involved schools in the long term.

Number and profile of participants

5 European secondary schools in Belgium, Hungary, Italy, Portugal and Spain which all have practice in transnational projects:

1- Kozgazdasagi Politechnikum Alternativ Gimnazium (Hungary), applicant school;

2- Sint-Janscollege (Belgium);

3- Fundacio Escoles Garbi (Spain);

4- Escola Basica Secundaria Tomas de Borba (Portugal);

5- Liceo Scientifico Ulisse Dini (Italia).

About 25 students in each school, 14-17 years old, altogether 125 students, 40 of them with fewer opportunities;

2-3 teachers (of English, Arts, History, Geography, Science, Religion etc.) in each school.

 

Description of activities and mobilities

0- Joint staff training in Budapest, Hungary- October 2019:

 a meeting to learn about eTwinning (TwinSpace) and make a teachers’manual for the students’ exchanges to be used as guidelines throughout the project – 4 days – 1 teacher.

It will be followed by 5 short term exchanges of pupils, one at each partner:

1- “A journey from Cacao to Chocolate”Barcelona, Spain

 January 2020- 7 days-5 students, 2 teachers

2- “At the Crossroads of Chocolate and Sugar”- Angra de Heroismo, Portugal

April 2020-7 days- 5 students, 2 teachers

3- “From Bean to Brain”: Pisa, Italy- October 2020

7 days- students, teachers  involved in the project, DS, Administratives in Liceo Dini

4- “From Colonialism to Fair Trade”Ghent, Belgium

 February 2021-7 days-5 students, 2 teachers

5- “Chocolate Project Week”- Budapest, Hungary

 April 2021-7 days- 5 students, 2 teachers

 

METHODOLOGY

 There will be activity, inquiry and competence based, non formal methods used – field and Internet research, laboratory work, interactive & creative workshops. Educational visits to museums, factories, monasteries, castles, community shops and cafés combined with seminars and workshops will activate students’ interest and raise their awareness of history, production, consumption and sustainable future.

  • At the Joint Staff Training:

 presentations, reports, analysis, discussions, brainstorming, peer to peer learning, editing teachers’ manual.

  • At After-School Workshops For Students:

group and pair work, presenting to an

audience, research about history, geography, partner schools and countries; home assignments before exchanges, collaborating on the TwinSpace, editing digital project journal, etc.

  • At Student Exchanges:

“learning by doing” – transnational group or pair work, peer to peer

learning; educational visits, interactive workshops, presenting to an audience, discussions, games, intercultural learning, working on the TwinSpace, etc.

Results and products

  • teachers’ manual – created at the joint staff training, revised after exchanges and uploaded to the TwinSpace with free access for the public;
  • digital project journal (5 editions) – after each student exchange, participants will make an edition about their activities and results;
  • board games created and printed.

Impact on partner schools

  • the project will enhance their educational programs with a project week using non formal, inquiry and activity based methods.

Impact on participating teachers

  • the project will contribute to the development of their motivation, attitude, professional skills and methods, English and ICT competences and help to prevent professional burnout.

Impact on participating students

  • participating students will find school more attractive and their academic performance will improve due to the learning outcomes of interdisciplinary, cross-cultural, creative activities;
  • the inclusion of students with fewer opportunities in the project will help their social integration.

Long term benefits

  • students of the partner schools will actively support fair trade and sustainable future.